na kluseczki
500 g ugotowanych ziemniaków
150 g twarogu
100 g mąki pszennej
4 łyżki maki ziemniaczanej
1 jajko
sól
na gulasz
600 g mięsa (szynka)
350 g boczniaka
pół czerwonej papryki
2 cebule
2-3 łyżki groszku z puszki
500 ml wody
2 łyżki octu winnego
2 łyżki oliwy
sól
pieprz staropolski ziołowy
oregano
hyzop suszony
Mięso pokroić w kostkę niezbyt drobno, posypać solą, pieprzem, skropić oliwą i octem winnym, wymieszać. Odstawić.
Z ziemniaków, mąki sera i jajka zagnieść ciasto i uformować kuleczki wielkości moreli. otoczyć mąką i odłożyć.
Cebulę pokroić w piórko, boczniaka pokroić w paseczki, paprykę w kosteczkę.
W patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć cebulę i dodać boczniaka, smażyć aż odparuje cały płyn.
W drugiej, głębokiej patelni smażyć mięso aż odparuje i lekko się przyrumieni, dodać paprykę i przysmażonego boczniaka z cebulką, Podlać wodą i dusić do miękkości ok 1 godzinę. Sos powinien nabrać odpowiedniej konsystencji i koloru. Dodać groszek. Przyprawić pieprzem solą , oregano i hyzopem.
W garnku nastawić wodę i ugotować kluseczki .
Opublikowany w
Przepyszny obiad u Ciebie, wszystko co lubię :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy ;)
dziękuję :) ja tez tak lubię :)
UsuńSmaczny obiadek ;) Wygląda świetnie!!! :)
OdpowiedzUsuńPyszne kluseczki. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015 :) Jutro już ostatni dzień.
OdpowiedzUsuńA co z ziemniakami? podac osobno?
OdpowiedzUsuńzwyczajne przeoczenie. ludzka rzecz.
Usuń