Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

19 września 2015

Mielonka wieprzowa z szynkowara


600 g mięsa z łopatki
1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego
1 łyżeczka peklosoli
1 łyżeczka papryki słodkiej
3 łyzki mąki z cieciorki
1 łyżeczka majeranku
szczypta gałki muszkatołowej
200 ml wody

Mięso zemleć w maszynce na dużych oczkach, dodać przyprawy, mączkę i wodę. Dobrze wymieszać mielonkę, ja użyłam do tego robota.
Mięso włożyć do woreczka i upchnąć do pojemnika szynkowara, dobrze ugnieść i postukać dnem w blat by nie było wewnątrz powietrza, zamknąć szynkowar i na dobę wstawić do lodówki.
Nastawić w garnku wodę, kiedy zacznie wrzeć wstawić szynkowar i utrzymując temperaturę 80 st parzyć 90 min. Po tym czasie wyjąć szynkowar i wstawić do zimnej wody, po jakimś czasie wodę można wymienić. Wystudzony wstawić do lodówki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...