400 g żołądków drobiowych
1 szkl ryżu
1 marchewka
listek laurowy
ziele angielskie
1 biała papryka
1 cebula
majeranek
lubczyk
bazylia
1 łyżka papryki suszonej
3-4 kawałki pomidora suszonego
kieliszek wina
1 łyżka tłuszczu do smażenia
Żołądki oczyścić, zalać wodą, dodać ziele angielskie i listek laurowy, ugotować do miękkości.
Marchewkę pokroić w paseczki, cebulę i paprykę w kostkę. W rondlu rozgrzać tłuszcz podsmażyć cebulę, dodać ryż, podsmażyć chwilę, dodać pokrojoną marchewkę żołądki (można pokroić drobniej) , paprykę, przyprawy i podlać winem oraz rosołem pozostałym z gotowania żołądków. Gotować często mieszając i dolewać wody by risotto nie było zbyt gęste. Na koniec zgasić ogień i pod przykryciem trzymać jeszcze ok 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.