ciasto
1,5 szkl mąki
1 jajko
sól
pieprz
125 g masła
szczypta proszku do pieczenia
nadzienie
250 g boczniaka
1 łyżka masła
100 g sera feta lub kanapkowego typu feta
pół szkl mleka
2 jajka
4 łyżki śmietany
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
oregano
opcjonalnie hyzop
bazylia
1 biała papryka
1 cebula
kawałeczek papryczki chili
Z podanych składników zagnieść twarde ciasto, wylepić formę do tarty.
Boczniaka podusić na maśle ok 15 min , wystudzić. Paprykę i cebulę pokroić na krążki.
Ser, mleko, śmietanę, jajka i przyprawy wraz z czosnkiem włożyć do kubka blendera i zmiksować.
Piekarnik nagrzać do 180 st. Podpiec spód ok 15 min. Na podpieczonym spodzie ułożyć boczniaka, paprykę i cebulę , zalać serowo-jajeczną zalewą, posypać szczyptą bazylii i drobniutko posiekaną chili. Wstawić na ok 20 -25 min do piekarnika i piec z termoobiegiem.
Opublikowany w
Dobra, to ja wpadam do Ciebie na obiad ;)
OdpowiedzUsuń