Czebureki tym razem po mojemu. Z nadzieniem współczesnym :)
2 szklanki mąki
150g twarogu
2 jajka
1 łyżka oleju
1 łyżka spirytusu lub octu
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki sody
120 g sera feta lub sałatkowego
150 g twarogu
kilka suszonych pomidorów z oliwy
1 ząbek czosnku
duża szczypta suszonych pomidorów z ziołami
bazylia
sól
pieprz ziołowy staropolski
olej do smażenia
Mąkę wsypać do miski dodać sól utarty ser, jajka, sodę, olej i spirytus lub ocet. Zagnieść i dobrze wyrobić ciasto.
Sery włożyć do miski dodać pokrojone pomidory z oliwy przyprawić do smaku i wymieszać.
Ciasto rozwałkować cienko. wyciąć duże koła, od talerzyka (ja użyłam małej pokrywki od garnka). Na połowę krążka wyłożyć serowy farsz na 1 cm grubości. Ser przykryć drugą połówką i za pomocą widelca mocno skleić brzegi ciasta.
Czebureki smażyć w głębokim oleju.
Smażyć na złoto-brązowy kolor po kilka minut z jednej strony.
Zainteresowanych kuchnią kresową zapraszam do grupy facebookowej do rozmów i wymiany doświadczeń i przepisów
https://www.facebook.com/groups/kresowiacy/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.