1 kg ziemniaków
1 cebula
sól
pieprz
pieprz ziołowy
jajko
1 szkl mąki
nadzienie
250 g mięsa mielonego
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz
jajko
4-5 łyżek wody
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach razem z cebulą, dodać przyprawy, jajko i mąkę jak na placki ziemniaczane.
Mięso włożyć do blendera, dodać przyprawy, jajko i wodę, miksować.
Na rozgrzanej patelni kłaść niewielkie porcje masy ziemniaczanej, rozpłaszczyć, położyć na środek małą łyżeczkę mięsa, rozpłaszczyć i przykryć masą ziemniaczaną, smażyć z obu stron na złoty kolor, podawać z kwaśną śmietaną.
Zainteresowanych kuchnią kresową zapraszam do grupy facebookowej do rozmów i wymiany doświadczeń i przepisów
https://www.facebook.com/groups/kresowiacy/
Mniam, mniam <3 Pysznie wygląda <3 :)
OdpowiedzUsuńDanie wyglada obiecujaco! :P
OdpowiedzUsuńA jezeli ktos chce zjesc bardzo smacznie w okolicach Warszawy to zapraszamy do siebie! :)
Przyznam że nigdy nie jadłem ale bardzo apatycznie wyglądają!!
OdpowiedzUsuńRobiłam wczoraj!Pyszne wyszły!!
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają!!Z chęcią bym takich zjadła ;) Bardzo lubię kresowe jedzonko dlatego też dość często jeżdżę do Domu Kresowego!Można u nich pojeść;)
OdpowiedzUsuńAle pychota
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie napisane. Jestem pod wrażeniem i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń