ciasto
450 g mąki
300 ml wrzątku
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
nadzienie
2 szklanki posiekanych (robotem) opieniek
1 cebula
tłuszcz do smażenia
majeranek
szczypta estragonu
3 kromki chleba (bez skórki)
1 jajko
Mąkę wsypać do miski, dodać olej i sól, zalać wrzątkiem, wymieszać, przestudzić i zagnieść ciasto.
Cebulę drobno posiekać, chleb pokruszyć drobniutko. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć cebulę, dodać grzyby i przyprawy do smaku, smażyć do całkowitego odparowania płynu.
Wystudzić, dodać chleb i jajko. Wymieszać.
Ciasto wałkować cienko, wykrawać krążki, lepić pierogi z nadzieniem .
Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z tłuszczem i przysmażoną cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.