suszone pomidory z oliwy
kilka plastrów wędzonej w dymie szynki
kilka plastrów sera żółtego
sól
pieprz
oliwa
cukier brązowy
pieprz ziołowy staropolski
suszony hyzop
1 szkl soczewicy
kilka kawałków suszonych pomidorów z oliwy
sól
pieprz
pieprz ziołowy
szczypta tymianku
2 ząbki czosnku
Soczewicę namoczyć na kilka godzin. W garnku zalać soczewicę czystą wodą dodać sól i gotować aż do miękkości ok 30 min. Pomidory pokroić na mniejsze kawałeczki, czosnek posiekać i dodać do soczewicy wraz z przyprawami, odparować z nadmiaru płynu, tak by była gęsta a nie sucha.
Piersi z kurczaka przeciąć i uformować duże płaty mięsa, rozbić nieco młotkiem.
Skropić oliwą, posypać ponownie przyprawami i na sam wierzch po szczypcie brązowego cukru.
Wstawić do piekarnika na 30 min w temp 180 st z termoobiegiem.
Ja podałam roladki z soczewicą i surówką
Bardzo starannie zrobiłaś te roladki. Perfekcyjne danie. Wygląda smakowicie. Chętnie zjadłabym taką porcję :)
OdpowiedzUsuń