500 g szynki lub łopatki
400 g podgardla lub boczku
pół szkl wody
1 łyżka majeranku
sól
pieprz
pieprz ziołowy
4-5 ząbki czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
jelita baranie
na marynatę
oliwa, sok z limonki, zioła.
Mięso zemleć w maszynce o dużych oczkach. Dodać przyprawy i rozgnieciony czosnek. Wyrabiać masę przez ok 20 min. Odstawić do lodówki na kilka - kilkanaście godzin.
Kiełbaśnice - jelita baranie umyć i wymoczyć. Nałożyć na końcówkę do nadziewania kiełbas i nadziać.
Kiełbaski skręcić ok 30 cm , następnie zwinąć je w ślimaczek i ułożyć w naczyniu.
Zamarynować sokiem z limonki, pieprzem, i oliwą, posypać ziołami.. bazylia, majeranek oregano.
Odstawić na dobę do lodówki.
Lato mi się przypomniało i grillowanie:) uwielbiam białą kiełbaskę z grilla właśnie mmm.. pycha :D
OdpowiedzUsuńO jeja,ale przysmaki zaserwowałaś mmm :-)
OdpowiedzUsuń