1,5 kg mąki (8 szklanek)
1,5 szkl cukru
1 margaryna
250 g miodu
0,5 szkl wody
20 g amoniaku
1 niepełna łyżka sody
przyprawa korzenna (ja dodaję 2 op z Prymatu)
5 jajek
Mąkę wymieszać z przyprawami i sodą. Wodę miód, margarynę i cukier zagotować zdjąć z ognia i bardzo powolutku dodać amoniak. Mąkę zalać gorącą zalewą, ciągle mieszając drewnianą łyżką dobrze wyrobić, gdy przestygnie dodać po jednym jajku ciągle wyrabiając. Gdyby się okazało ze jajka były małe, a ciasto zbyt twarde można dodać jeszcze jedno , wyrobić by ciasto było gładkie, otoczyć w mące (użyć takiej ilości by się nie kleiło) i przechowywać w woreczku lub pojemniku od 3 tyg do nawet roku na dolnej półce w lodówce.
Piec małe pierniczki lub piernik w blaszce, po czym przełożyć marmoladą i polać polewą czekoladową.
opublikowany w
Święta za niedługo i warto sobie od świeżyć właśnie takie przepisy. Zawsze lubię dekorować pierniczki i domek.
OdpowiedzUsuńNaprawdę super to wyszło. Widzę że masz nie tylko umiejętności kulinarne ale i plastyczne i fotograficzne.
OdpowiedzUsuń