na pieczeń;
600 g mięsa mielonego z łopatki
400 g ugotowanych grzybów
1 cebula
olej do smażenia
sól
pieprz
pieprz ziołowy staropolski
szczypta estragonu
łyżeczka majeranku
natka pietruszki
2 jajka
2 kromki chleba bez skórki
mleko do namoczenia chleba
na sos
1 łyżka sproszkowanych suszonych grzybów
150 ml śmietany
łyżka mąki
pół cebuli
sól
pieprz
estragon.
Grzyby drobno posiekać, można przy pomocy blendera, dodać do mięsa. Cebulkę posiekać w kostkę i przyrumienić na patelni, dodać do mięsa, następnie przyprawy jajka i chleb namoczony w mleku i lekko odciśnięty, natkę pietruszki drobno posiekaną i porządnie wymieszać.
Nałożyć do foremki (keksówki) ja użyłam silikonowej.
Wyrównać powierzchnię łyżką. Piec ok godzinę w temp 190 st.
sos; W małym rondelku przyrumienić drobno posiekaną cebulkę na łyżeczce oleju, dodać grzyby i łyżkę tłuszczu który wytworzył się podczas pieczenia pieczeni podlać wodą ok pół szklanki.
Zagotować. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać troszeczkę wody i zagęścić sos. Na koniec zblendować i przyprawić do smaku.
Podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem.
mmm lubię takie pieczenie a jeszcze bardziej lubię sos grzybowy ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)