1 puszka kajmaku o smaku orzechowym 460 g
0,7 l czystej wódki
100 ml spirytusu
100 ml spirytusu
filiżanka mocnej espresso
Mleko orzechowe można przygotować samemu
0,5 szklanki orzechów włoskich i 1,5 szklanki przegotowanej wody)
Orzechy zalać wodą na kilka godzin wtedy dają się ładnie obrać ze skórki. Dodać do nich przegotowaną wodę i całość zmiksować w blenderze. Tak uzyskaną masę przecedzić przez gęstą ściereczkę.
Zaparzyć mocne espresso dodać do mleczka orzechowego razem z kajmakiem, jeszcze raz przeciągnąć blenderem. Na koniec wlać wódkę i spirytus, dokładnie wymieszać, przelać do butelek. Przechowywać w piwnicy lub lodówce.
O matko, musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńMniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS:Obserwuję i liczę na rewanż