Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

24 listopada 2015

Likier orzechowo kawowy


1 szklanka mleka orzechowego 
1 puszka kajmaku o smaku orzechowym 460 g
0,7 l czystej wódki
100 ml spirytusu
filiżanka mocnej espresso

Mleko orzechowe można przygotować samemu
0,5 szklanki orzechów włoskich i 1,5 szklanki przegotowanej wody)
Orzechy zalać wodą na kilka godzin wtedy dają się ładnie obrać ze skórki. Dodać do nich przegotowaną wodę i całość zmiksować w blenderze. Tak uzyskaną masę przecedzić przez gęstą ściereczkę. 
Zaparzyć mocne espresso dodać do mleczka orzechowego razem z kajmakiem, jeszcze raz przeciągnąć blenderem. Na koniec wlać wódkę i spirytus, dokładnie wymieszać, przelać do butelek. Przechowywać w piwnicy lub lodówce.

inspiracja z przepisu [KLIK]





2 komentarze:

  1. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...