200 g wiórek kokosowych
50 ml wódki
200 g herbatników
200 g masła
aromat migdałowy lub rumowy
orzechy laskowe
pół szkl śmietanki 30 %
tabliczka białej czekolady
Wiórki wsypać do słoika , wlać wódkę i zamknięte zostawić na dobę od czasu do czasu mieszać (ja użyłam wiórek pozostałych z przygotowania likieru) Herbatniki utrzeć w pojemniku robota aż zupełnie się rozkruszą, dodać masło, połowę wiórek i aromat. dobrze wymieszać przy pomocy robota po czym wyjąć masę i jeszcze przemieszać ręką. Formować małe kuleczki, wielkości orzecha włoskiego , do środka wkładać orzech laskowy. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Wiórki wsypać do miseczki. Czekoladę włożyć do małego rondelka razem ze śmietanką, ciągle mieszając rozpuścić i zagotować. Gotować chwilkę, ok 3 min.
Przestudzić a następnie moczyć kulki w czekoladzie i otaczać wiórkami, Ponownie wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.