papier ryżowy
100 g makaronu ryżowego
250 g mięsa mielonego
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
20 g grzybów mun
sos sojowy
sól
pieprz
cukier
chili
oliwa
natka pietruszki
Makaron włożyć do wrzątku i pozostawić na kilka minut, po czym odcedzić i przestudzić.
Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w zapałkę, Cebulę pokroić w piórko.
Grzyby mun namoczyć w ciepłej wodzie, kiedy napęcznieją ugotować je do miękkości, ok 20 min.
Odcedzić i przelać zimną wodą, Posiekać w paseczki.
W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy wrzucić warzywa i grzyby mun, smażyć przez ok 15 min.
Dodać przyprawy do smaku i sos sojowy i mięso mielone, dusić jeszcze ok 15 min.
Wystudzić. Makaron pociąć na drobniejsze kawałki i dodać do farszu posypać natką pietruszki i wymieszać.
Papier ryżowy moczyć w wodzie kłaść nadzienie i zwijać jak gołąbki .
Ułożyć tak by nie dotykały do siebie. Smażyć na rozgrzanym oleju tuż przed podaniem.
Podawać z sosem słodko kwaśnym lub pikantnym , do wyboru.
UWIELBIAM SAJGONKI! PYSZOTKA!
OdpowiedzUsuń