9 skórek z udek
1 szkl ryżu
300 g mięsa mielonego
1/4 cebuli
sól
pieprz
pół papryki
szczypta bazylii
szczypta oregano
oliwa
3-5 pomidory suszone z oliwy
2 łyżki konfitury z jarzębiny
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki śmietany
Skórki oczyścić i osuszyć. Ryż ugotować w 2 szkl wody , przestudzić.
Do ryżu dodać mięso, posiekaną paprykę i cebulę, przyprawić solą i pieprzem oraz ziołami. Wymieszać masę i nakładając po łyżce, nadziewać skórki zawijając je podobnie jak gołąbki.
Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, nasmarować oliwą, posypać posiekanymi pomidorami i rozłożyć konfiturę z jarzębiny. Posypać odrobiną oregano i pieprzem. podlać ok pół szklanki wody i wstawić do nagrzanego 190 st piekarnika i piec 45 min.
Następnie wyjąć naczynie z piekarnika, odlać cały płyn do rondelka, dodać do niego koncentrat pomidorowy i śmietanę, doprawić do smaku, zagotować i ponownie oblać faszerowane skórki w naczyniu. Zapiec przez ok 10 min.
ciekawy pomysł, chętnie wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
bardzo interesujący pomysł.
OdpowiedzUsuń