Suszona kiełbasa - palcówka

Palcówka - 18 dzień suszenia
palcówka po ok miesiącu

kiełbasa świeżo nadziana


1,5 kg wieprzowiny, łopatki,
150g słoniny lub tłustego boczku,
peklosól 10g/kg,
2 łyżeczki soli
pieprz 1 łyżeczka
ziele angielskie 6 ziaren
majeranek 1 łyżka
kolendra pół łyżeczki
czosnek 3-4 ząbki
jelita wieprzowe kal +28mm
1 łyżeczka cukru
200 ml wody

Kiełbasa, ósmy dzień suszenia.

Mięso umyć i osuszyc. Pokroić w kostkę ok. 1,5 x 1,5 cm. słoninę pokroić w paseczki. Dodać do mięsa sól, sól peklową, pieprz, majeranek, kolendrę i ziele utłuc w moździerzu, czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać wodę i mieszać wszystko starannie, aż masa stanie się kleista, przykryć folią i wstawić do lodówki na dobę.
Następnego dnia przy pomocy lejka i  odpowiedniego trzonka od łyżki nadziać jelita.
Powiesić w przewiewnym miejscu i suszyć . Sprawdzać do kilka dni czy wszystko w porządku.
Kiedy robi się biała, przetrzeć olejem i osuszyć ręcznikiem papierowym


Palcówka 18 dzień suszenia.




Komentarze

  1. Domowe wędliny nie mają sobie równych, sam mam zamiar postawić niewielką wędzarkę żeby robić własne szynki, kiełbasy czy wędzone rybki. Póki co z chęcią wypróbuję ten przepis, bo kiełbasa wygląda naprawdę smakowicie, a nie wymaga wiele pracy. Taką wędlinkę warto robić nie tylko od święta, by nieco uniezależnić się od sklepowych wyrobów. Wiemy co jemy i mamy pewność, że mięso zawiera 100% mięsa a nie wypełniaczy. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. KIelbase robie juz piaty raz. Dwa razy z wieprzowiny a trzy razy z dzika. Obie sa wspaniale w smaku i uwazam ten przepis za doskonaly. Korzystalam z przepisu dr.Rusaka. Bardzo zaluje ze nia ma go wsrod nas. Ale pozostawil wiele wspanialych przepisow. Ja o nim pamietam.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.