Palcówka - 18 dzień suszenia |
palcówka po ok miesiącu |
kiełbasa świeżo nadziana |
1,5 kg wieprzowiny, łopatki,
150g słoniny lub tłustego boczku,
peklosól 10g/kg,
2 łyżeczki soli
pieprz 1 łyżeczka
ziele angielskie 6 ziaren
majeranek 1 łyżka
kolendra pół łyżeczki
czosnek 3-4 ząbki
jelita wieprzowe kal +28mm
1 łyżeczka cukru
200 ml wody
Mięso umyć i osuszyc. Pokroić w kostkę ok. 1,5 x 1,5 cm. słoninę pokroić w paseczki. Dodać do mięsa sól, sól peklową, pieprz, majeranek, kolendrę i ziele utłuc w moździerzu, czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać wodę i mieszać wszystko starannie, aż masa stanie się kleista, przykryć folią i wstawić do lodówki na dobę.
Następnego dnia przy pomocy lejka i odpowiedniego trzonka od łyżki nadziać jelita.
Powiesić w przewiewnym miejscu i suszyć . Sprawdzać do kilka dni czy wszystko w porządku.
Kiedy robi się biała, przetrzeć olejem i osuszyć ręcznikiem papierowym
Palcówka 18 dzień suszenia. |
Domowe wędliny nie mają sobie równych, sam mam zamiar postawić niewielką wędzarkę żeby robić własne szynki, kiełbasy czy wędzone rybki. Póki co z chęcią wypróbuję ten przepis, bo kiełbasa wygląda naprawdę smakowicie, a nie wymaga wiele pracy. Taką wędlinkę warto robić nie tylko od święta, by nieco uniezależnić się od sklepowych wyrobów. Wiemy co jemy i mamy pewność, że mięso zawiera 100% mięsa a nie wypełniaczy. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńKIelbase robie juz piaty raz. Dwa razy z wieprzowiny a trzy razy z dzika. Obie sa wspaniale w smaku i uwazam ten przepis za doskonaly. Korzystalam z przepisu dr.Rusaka. Bardzo zaluje ze nia ma go wsrod nas. Ale pozostawil wiele wspanialych przepisow. Ja o nim pamietam.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń