1 kaczka
nadzienie
500 g mięsa mielonego
200 g wątróbki drobiowej
5 łyżek bułki tartej
1 jajko
150 g śliwek suszonych
1 mała cebula
sól
pieprz
pieprz ziołowy staropolski
po szczypcie : hyzop, estragon, mięta, cynamon, chili w płatkach, gałka muszkatołowa,
gałązki świeżego tymianku
1 jabłko
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
Kaczkę wyluzować , natrzeć od środka pieprzem ziołowym staropolskim i solą.
Mięso włożyć do miski, dodać drobno pokrojoną wątróbkę, cebulę posiekaną w drobniutką kosteczkę, śliwki również pokroić na mniejsze kawałki, dodać jajko, przyprawy, bułkę tartą i dobrze wymieszać masę mięsną. Zaszyć kaczce szyję i nadziać nadzieniem do pełna. Zaszyć wykałaczkami otwór. Rękami troszkę kaczuszkę pougniatać by nadzienie równo się rozłożyło. Posolić kaczkę z wierzchu i posypać niewielką ilością pieprzu ziołowego. Odstawić na dobę do lodówki.
Następnie kaczkę układamy w naczyniu glinianym "Garnek rzymski" podlać ok 1,3 szkl wody kaczkę obłożyć gałązkami tymianku i plastrami jabłka. Wstawić do piekarnika i ustawić temperaturę 220 st Kiedy piekarnik nagrzeje się do tej temperatury po 15 min zmniejszyć do 200 i piec ok 2 godziny pod przykryciem, po czym zdjąć pokrywę, odlać nadmiar tłuszczu, odrobinę tłuszczu wymieszać z miodem i musztardą, polać kaczkę i przyrumienić bez przykrycia jeszcze ok 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.