1 podwójna pierś z kurczaka
pasta z oliwek zielonych (tapenada) ok 1 łyżka
sól
pieprz
szczypta bazylii
szczypta lubczyku
szczypta majeranku
szczypta lubczyku
szczypta majeranku
pół cebuli
4 ząbki czosnku
200 ml śmietany 22%
tłuszcz do smażenia
2 szkl rosołu
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, przeciąć na cieńsze plastry ale duże, posmarować wszystkie kawałki pastą z oliwek, lekko posolić i zrolować. Obwiązać sznureczkiem bawełnianym.
W rondlu przyrumienić na tłuszczu przez chwilkę czosnek i cebulę, włożyć roladę i z każdej strony ją sparzyć tak by zmieniła kolor z surowego mięsa. Podlać rosołem , na początek jedną szklankę, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem, w przypadku szybkiego odparowania dolewać rosołu. Na koniec roladę wyjąć, dodać śmietanę i sos zmiksować przy pomocy blendera.
Roladę lekko przestudzić, zdjąć z niej sznurek i pokroić na plastry.
Podawać z ziemniakami z wody i sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.