ciasto
2,5 szkl mąki luksusowej Młynomag
1 jajko
pół łyżeczki soli
woda
sos mięsny
500 g mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych w zalewie
sól
pieprz
pieprz ziołowy staropolski
majeranek
bazylia
szczypta chili
sos beszamelowy
2 szkl mleka
1,4 cebuli
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
szczypta imbiru
sól
pieprz
1 jajko
Z mąki jajka i wody , z dodatkiem soli zagnieśc ciasto jak na pierogi. Podzielić na 4 i rozwałkować placki wielkości formy do pieczenia Lazani ok 28x 20 cm
przygotować sos mięsny; Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek,
Dodać mięso i mieszając rozdrobnić je, następnie dodać pomidory i przyprawy, dusić pod przykryciem ok 30 min.
sos beszamelowy; Do rondelka wrzucić posiekaną cebulę i masło, podsmażyć aż się zeszkli, dodać mąkę i mieszać, następnie stopniowo dodawać mleko i ciągle mieszać aż utworzy się sos o gęstości budyniu. Sos zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem. Na koniec wbić jajko i energicznie wymieszać.
Lazanię kłaść warstwami w formie na natłuszczonym papierze , ciasto, sos mięsny, ciasto, sos beszamelowy, ciasto sos mięsny i na koniec ciasto i grubsza warstwa sosu beszamelowego.
Zapiec w temp 180 st z termoobiegiem przez ok 30 min.
Przed podaniem lekko przestudzić i kroić na kawałki,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.