Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

8 lutego 2016

Lazania na własnym cieście


ciasto
2,5 szkl mąki luksusowej Młynomag
1 jajko
pół  łyżeczki soli
woda

sos mięsny
500 g mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych w zalewie
sól
pieprz
pieprz ziołowy staropolski
majeranek
bazylia
szczypta chili

sos beszamelowy
2 szkl mleka
1,4 cebuli
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
szczypta imbiru
sól
pieprz
1 jajko

Z mąki jajka i wody , z dodatkiem soli zagnieśc ciasto jak na pierogi. Podzielić na 4 i rozwałkować placki wielkości formy do pieczenia Lazani ok 28x 20 cm

przygotować sos mięsny; Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek,
Dodać mięso i mieszając rozdrobnić je, następnie dodać pomidory i przyprawy, dusić pod przykryciem ok 30 min.

sos beszamelowy; Do rondelka wrzucić posiekaną cebulę i masło, podsmażyć aż się zeszkli, dodać mąkę i mieszać, następnie stopniowo dodawać mleko i ciągle mieszać aż utworzy się sos o gęstości budyniu. Sos zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem. Na koniec wbić jajko i energicznie wymieszać.

Lazanię kłaść warstwami w formie na natłuszczonym papierze , ciasto, sos mięsny, ciasto, sos beszamelowy, ciasto sos mięsny i na koniec ciasto  i grubsza warstwa sosu beszamelowego.
Zapiec w temp 180 st z termoobiegiem przez ok 30 min.

Przed podaniem lekko przestudzić i kroić na kawałki,





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...