ciasto kruche
2/3 szkl mąki
7 łyżek cukru
1 jajko
1/4 kostki masła
1/4 cukru waniliowego
ciasto owocowe
1/2 szkl mąki
4 łyżki cukru
1/4 kostki masła
1 jajko
1 żółtko
1/4 op cukru waniliowego
2 szkl siekanych bakalii (mieszanka)
Ciasto kruche zagnieść szybko, rozklepać w formie i upiec na złoty kolor .. ok 15-20 min w temp 180 st.
Ciasto owocowe; Masło z żółtkami i połową cukru utrzeć na puszystą masę. Białko ubić na pianę, dodać pozostały cukier i ubijać jeszcze kilka minut. Połączyć obie masy, dodać mąkę i bakalie, wymieszać. Ciasto rozsmarować na papierze w tej samej formie co ciasto kruche, piec ok 20-30 min .
Ciasta przełożyć marmoladą polać polewą czekoladową i udekorować owocami.
Polewa czekoladowa. 3/4 szkl cukru zalać niewielką ilością wody, ugotować syrop (do nitki)
dodać łyżkę masła i 3 łyżeczki kakao. Chwilę jeszcze gotować mieszając i ucierając. Wylać na mazurek , lub użyć gotową polewę .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.