500 g żołądków drobiowych
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
1 szkl pęczaku
3 szkl wywaru z gotowania żołądków
sól
pieprz
szczypta chili
1 łyzka suszonych kiszonych ogórków
bazylia
majeranek
natka pietruszki
Żołądki umyć, dodać cebulę, zalać 4 szklankami wody i ugotować do miękkości. Wyłowić i pokroić na mniejsze kawałki.
Do garnka wrzucić żołądki, posiekaną cebulę i pokrojoną drobno marchewkę i pietruszkę. Podsmażyć lekko, dodać pęczak , chwilę potrzymać na ogniu i dodać 2 szkl wywaru i przyprawy.
Gotować pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać resztę wywaru i jeszcze dusić. Kiedy pęczotto jest ugotowane, powinno być kleiste a nie sypkie. Pozostawić jeszcze na 15 min pod przykryciem.
Obficie posypać natką pietruszki.
Wspaniałe danie :-) bardzo lubię kaszę :-)
OdpowiedzUsuń