600 g mięsa mielonego
100 g bryndzy
pół cebuli
1 jajko
sól
pieprz
pieprz ziołowy staropolski
szczypta czosnku niedźwiedziego
sos
0,5 l rosołu
1 marchewka
2 łyżki sproszkowanych grzybów
sól
pieprz
4 łyżki śmietany 22%
1 łyżka mąki
szczypta estragonu
Do mięsa dodać jajko, przyprawy i ser, dobrze wyrobić masę przy pomocy robota aż będzie gładka.
Wilgotnymi rękami formować kuleczki wielkości brzoskwini .
Rosół zagotować dodać startą na tarce marchewkę i grzyby, gotować ok 10 min. Dodać przyprawy i ostrożnie po jednym pulpecie wkładać łyżką. Gotować ok 15 min na wolnym ogniu. Mąkę wymieszać ze śmietaną i podprawić sos. (nie powinien być zbyt gęsty) Podawać z ziemniakami i surówką.
Bardzo apetyczne danie!
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglądają te pulpety. Lubię bryndzę, ale nie dodawałam jej do pulpetów. Pewnie smakują wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńwitam bardzo smacznie to wyglada http://moje-wyroby.blog.pl/pozdrawiam
OdpowiedzUsuń