1 szkl ugotowanego ryżu
1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
250 g fileta z piersi kurczaka
1 mała cebulka
1 jako
sól
pieprz ziołowy
szczypta hyzopu
na sos
puszka 400 g pomidorów krojonych
4 łyżki śmietany
1 łyżka mąki jaglanej lub kukurydzianej.
oregano
bazylia
sól
cukier
pieprz
Składniki na pulpety wraz z pokrojonym mięsem i posiekaną cebulą wkładamy co blendera i blendujemy przez 3-4 min. Następnie rozgrzewamy tłuszcz na patelni i przy pomocy dwóch łyżek formujemy pulpeciki, kładziemy na tłuszcz i obracamy by się lekko przyrumieniły.
Zdejmujemy z ognia.
Do garnka wlewamy pomidory lekko je rozgniatamy np. przy pomocy tłuczka do ziemniaków.
dodajemy niepełną szklankę wody i gotujemy kilka minut. Zagęszczamy śmietaną rozmieszaną z mąką , doprawiamy do smaku i wkładamy pulpeciki na 5-7 min.
Tak przygotowane pulpety nie potrzebują juz ziemniaków. Wystarczy mizeria.
Zrobie,zdecydowanie :)
OdpowiedzUsuń