żeberka wędzone ok 400 g
łopatka ok 400 g
biała kiełbasa 600 g
szynka i inne wędliny
marchewka
cebula
zakwas domowy żytni
400 ml śmietany 22%
jajka
ser biały (twaróg)
chrzan
majeranek
natka pietruszki
Mięso i żeberka gotujemy z marchewką i cebulą najlepiej dzień wcześniej.
Wywar wlewamy do garnka, dodajemy odpowiednią ilośc wody, ok 2 litry, wkładamy białą kiełbasę.
Wszystkie mięsa i wędliny kroimy w kostkę i wrzucamy do żurku, dodajemy zakwasu tyle by żurek dostał kwaskowego posmaku. Doprawiamy ziołami solą i pieprzem. Podprawiamy śmietaną rozmieszaną z niewielką ilością żurku .Chrzan dodajemy dopiero na koniec
Jajka i ser podajemy pokrojone osobno ( każdy wrzuca sobie ile chce)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.