Do tego ciasta użyłam pianę która wytwarza się przy robieniu soku z jabłek w sokowirówce.
Osączyłam ją długo na sicie aż przestało zupełnie kapać.
Pomyślałam ze szkoda wyrzucić taką fajną piankę jabłkową :)
1 szkl maki pszennej
1 szkl mąki krupczatki
3 żółtka
200 g masła
0,5 szkl cukru
szczypta proszku do pieczenia
jabłkowa pianka z kokosem
3 białka
600 g piany jabłkowej
200 g wiórek kokosowych
0,5 szkl cukru
Składniki na ciasto wkładamy do miski i ugniatamy aż powstanie cos w rodzaju mokrej kruszonki.
Formę smarujemy masłem i posypujemy wiórkami kokosowymi.
wykładamy ciasto i ugniatamy niezbyt mocno.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st i pieczemy ok 15 min
W tym czasie ubijamy białka, dodajemy cukier i ubijamy jeszcze ok 7 min , dodajemy piankę jabłkową i wiórki kokosowe , mieszamy i wykładamy na podpieczone ciasto.
Pieczemy jeszcze ok 30 min .. Po wyjęciu jeszcze gorące, posypujemy startą czekoladą, lub robimy polewę.
ale teraz mam smaka, będzie za mną chodzić cały czas ;)
OdpowiedzUsuń