ciasto
1 szkl maki razowej Młynomag
1 szkl maki pszennej
200 g masła
2 żółtka
sól
nadzienie
3 pęczki botwinki
3 ząbki czosnku
2 cebule
300 ml śmietany 18%
3 jajka
100 g sera żółtego
sól
pieprz
oregano
majeranek
2 łyżki oleju do smażenia
Botwinkę oczyścić i pokroić tak jak na zupę. W głębszym naczyniu podsmażyć cebulę i czosnek, dodać botwinkę i od czasu do czasu mieszać, kiedy zacznie puszczać soki, przykryć do podduszenia, na koniec odparować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wystudzić.
Makę wymieszać z resztą składników i zagnieść ciasto, wyłożyć nim formę o wym 23x33 lub 2 mniejsze. Podpiec ok 15 min w temp 200 st.
Na podpieczone ciasto wyłożyć botwinkę, Jajka rozmieszać ze śmietaną i startym żółtym serem, doprawić pieprzem majerankiem i oregano.
Zalać śmietaną buraczki i wstawić do piekarnika na ok 30 min .
Z chęcią bym taką zjadła:)
OdpowiedzUsuń