na zupę
1 litr rosołu
1 dynia hokkaido
2 ziemniaki
1 marchewka
pół cebuli
sól
pieprz
imbir
słodka papryka
szczypta chili
200 ml śmietany 22%
pierożki z bundzem
200-250 g bundzu
1-2 ząbki czosnku
sól
pieprz
ciasto pierogowe ok 200 g (ja użyłam ciasta mrożonego)
Rosół nastawiamy na ogień, dynię oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, ziemniaki obieramy, cebulę kroimy na kawałki i wszystkie warzywa wkładamy do rosołu, gotujemy do miękkości, w razie potrzeby uzupełniamy wodą. Miksujemy zupę i doprawiamy do smaku przyprawami i imbirem oraz śmietaną.
Bundz rozgniatamy widelcem, dodajemy rozgnieciony czosnek i przyprawy do smaku,
Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy krążki szklanką i nadziewamy pierogi wkładają niewielką ilość nadzienia. Gotujemy pierogi w osolonym wrzątku, podajemy z zupą.
Jak sobie bundza przywiozę to zrobię taką :)
OdpowiedzUsuń