ciasto
1,5 szkl mąki
150 g masła
2 żółtka
szczypta soli
nadzienie
200 g kurek
250 g bryndzy
pół szkl mleka
2 białka
sól
pieprz
odrobina żółtego sera
masło do smażenia
pół cebuli
Kurki myjemy, na patelni rozgrzewamy masło i wkładamy kurki i drobno posiekaną cebulkę,
Smażymy do odparowania całego płynu, aż kurki zaczną się lekko rumienić, zdejmujemy z ognia.
Z mąki żółtek i masła zagniatamy ciasto, z odrobiną soli do smaku, wylepiamy formę tradycyjną do tarty. Podpiekamy w temp ok 200 st przez 15 min.
Bryndzę miksujemy przy pomocy blendera razem z mlekiem i białkami, z dodatkiem soli i pieprzu , można dodać odrobinę chili w płatkach.
Na podpieczone ciasto wykładamy kurki i zmiksowaną bryndzę. Posypujemy lekko serem żółtym i pieczemy 20 min w temp 200 st.
Wygląda jak złoty medal! :D Przepiękna i na pewno bardzo pyszna! :D
OdpowiedzUsuń