500 g mięsa od łopatki
500 g fasolki szparagowej
1 cebula
150 g pieczarek
3 ząbki czosnku
2 marchewki
1 papryka czerwona
3 pomidory
2 szkl rosołu lub wywaru warzywnego
sól
pieprz
zioła do smaku
(oregano, bazylia,majeranek, lubczyk, hyzop, chili, słoda papryka)
tłuszcz do smażenia
łyżka mąki
Mięso kroimy w drobną kostkę , wszystkie warzywa i pieczarki kroimy w kostkę lub na plasterki (wedle uznania) , fasolkę na mniejsze kawałki ok 2-3 cm.
W garnku rozgrzewamy tłuszcz, i wrzucamy kolejno, cebulę, czosnek, marchewkę i mięso, teraz smażymy aż mięso odparuje i zacznie się przyrumieniać, podlewamy rosołem i dodajemy paprykę, pokrojone pomidory bez skórki, pieczarki i fasolkę oraz przyprawy i dusimy aż wszystko będzie miękkie, w razie potrzeby podlewamy wodą. Na koniec mąkę rozprowadzamy w wodzie i podprawiamy gulasz. Można przygotować zasmażkę (to pozostawiam do wyboru gotującym)
Uwielbiam takie gulasze nadziane sezonowymi dodatkami :)
OdpowiedzUsuń