Zapiekanka z cukinii i sos pieczarkowy





1300 g cukinii
2 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 jajek
120 g sera żółtego
sól
pieprz
pieprz ziołowy staropolski
oregano
bazylia
2 łyżki oliwy

na sos
200 g pieczarek
1 cebula
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia
śmietanka 22% ok 300 ml



Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i mieszamy, odstawiamy na ok 15 min, a potem przekładamy na sito i tak pozostawiamy na ok godzinę.
Przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy jajka, oliwę, starty ser (100 g) , drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawy do smaku. Mieszamy dokładnie i przekładamy do formy wyłożonej papierem i posypujemy resztą sera. Pieczemy ok 40 min w temp 200 st.

Przygotowujemy sos
Pieczarki drobno kroimy i przysmażamy razem z cebulą w rondelku, następnie dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku sos.










Komentarze

  1. Dzięki Renia za ten wpis! Zapiekanka wygląda świetnie, chyba sobie ją jutro sam przygotuję, ciekawe czy wyjdzie mi jak Tobie. Może masz jakieś sekretne rady? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie sekrety zawsze ujawniam podczas pisania przepisu :) polecam

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. nie ma mąki .. jest ser i jajka to one wszystko załatwiły ..

      Usuń
  3. Zapisałam przepis,brzmi świetnie,ciekawe,jak smakuje:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście następnym razem dodam mniej cebuli... ale jak kto lubi .. mnie pasuje bardziej czosnek

      Usuń
  4. W którym mmomencie do cukinii dodaje się oliwę ? To wszystko się po prostu miesza razem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko sie miesza razem , nie ma znaczenia kolejność dodawania.
      Nie należy tylko zbyt długo przetrzymywać gotowego ciasta , najlepiej piekarnik włączyć wcześniej.

      Usuń
  5. Śmietana 22% -gdzie kupić ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pierwszy raz słyszę o śmietanie 22 ... 12 18 30 36 ale 22 ..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wierzę ... znów spotykam się z takim zdziwieniem.. śmietana 22% naprawdę istnieje na rynku, wychodzi z wielu mleczarni w Polsce https://zapodaj.net/e0c0ae807b436.png.html

      Usuń
    2. Oczywiście że śmietana 22 %jest dostępna

      Usuń
    3. jest w sklepach, ale można zastąpić 18% ;)

      Usuń
  8. A można śmietanę zastąpić jogurtem greckim?

    OdpowiedzUsuń
  9. Drugi raz bym nie zrobiła. Smak nijaki. Nikt nie chcial jesc i poszlo do kosza☹️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sekret tkwi w doprawieniu potrawy "do smaku". Kazdy z nas lubi inny poziom soli, pieprzu czy cukru. :) Dlatego nie podałam konkretnej ilosci soli czy pieprzu. ;) Mniej doprawioną zapiekanke, której z jakiegos powodu nie udalo sie sie smakiem dopasować można "uratowac" mocniej doprawionym sosem. Powodzenia!:)

      Usuń
  10. Ja zamiast śmietany dodaję zawsze jogurt i jest ok....

    OdpowiedzUsuń
  11. Świeeetne :) Mi bardzo smakuje

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam, małe pytanie, jak duża forma do pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda pysznie. Lubię cukinię więc zrobię. Mam tylko pytanie o wielkość formy. Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie ma szczególnego znaczenia. Ja robię w różnych zależnie od tego czy chcę gruby placek czy cienki ;P

      Usuń
  14. Cukinie obierać czy nie ?

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepis super ,podobnie z tej masy robię pasztet +grysik +sporo natki pietruszki ,selera i kopru-przepychota, dziękuję i pozdrawiam😊

    OdpowiedzUsuń
  16. Jajka surowe czy gotowane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotowane? a skąd ten pomysł? gdyby były gotowane to napisałabym ze jajka obrać i pokroić albo zetrzeć albo posiekać :P a tu nic takiego nie ma :P wiec oczywiście ze surowe .

      Usuń
  17. Cukinię obrać czy nie

    OdpowiedzUsuń
  18. Danie jest super smakuje rewelacja i podziwiam panią Renatę że ma tyle sił na odpisywanie

    OdpowiedzUsuń
  19. Dziś robię...

    OdpowiedzUsuń
  20. Dziękuję za przepis, the best

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.