szynka wieprzowa
pół cebuli
pół czerwonej papryki
2 ząbki czosnku
mąka
sól
pieprz
majeranek
oregano
tłuszcz do smażenia
400 g ugotowanych ziemniaków
1 szkl mąki
sól
jajko
2 ugotowane buraczki
4 łyżki wina
1 łyżka miodu
szczypta soli
czarny pieprz
Z ugotowanych ziemniaków przygotowujemy kluseczki. Zagniatamy ciasto z dodatkiem mąki, jajka i soli , formujemy wałeczki, kroimy na małe kawałeczki i przy pomocy widelca nadajemy im rowki.
Kluseczki gotujemy tuż przed podaniem obiadu w osolonym wrzątku.
Buraczki kroimy na plasterki. W garnuszku przygotowujemy wino i rozpuszczamy miód, dodajemy buraczki i smażymy mieszając aż wino wyparuje. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu by wydobyć lepszy smak.
Mięso kroimy na plastry, ubijamy jak na schabowe, z łyżki mąki i ziół przygotowujemy posypkę, maczamy plastry, smażymy z obu stron, następnie dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek i paprykę podlewamy ok pół szkl wody, zmniejszamy ogień i przykrywamy . Dusimy ok 15 min pod przykryciem.
Ciekawy pomysł na buraczki. Na pewno skorzystam. Kluseczki też ok.
OdpowiedzUsuń