3 plastry szynki
sól
pieprz
mąka
200 g owoców cyklantery (dzikiego ogórka)
oregano
hyzop
pół czerwonej papryki
pół żółtej papryki
pół cebuli
tłuszcz do smażenia
gotowane ziemniaki.
bazylia
natka pietruszki
Mięso rozklepujemy jak na schabowe, posypujemy przyprawami i skrapiamy oliwą.
W rondlu rozgrzewamy odrobinę tłuszczu, wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojoną w paski paprykę, podsmażamy przez 10 min, dodajemy cyklanterę, przyprawiamy do smaku solą pieprzem, oregano i hyzopem, dusimy pod przykryciem przez kolejne 10 min.
Mięso otaczamy lekko w mące i smażymy z obu stron po 3-4 minna złoty kolor.
Danie podajemy z ziemniakami. posypujemy natką pietruszki i dekorujemy listkiem bazylii.
Pierwszy raz słyszę o takim ogórku...hmn...;)
OdpowiedzUsuń