300 g kiełbasy od wędzarza Hańderek
1 szkl białej fasoli lub 2 puszki
1 puszka pomidorów w przecierze
kawałek selera
pietruszka
marchewka
por ok 80 g
sól
pieprz
oregano
słodka papryka
szczypta chili w płatkach
1 listek laurowy
3-4 ziarenka ziela angielskiego
Fasolę moczymy przez całą noc w wodzie, Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na półmiękko, dodajemy pokrojoną włoszczyznę, przyprawy(listek laurowy i ziele angielskie) i gotujemy aż warzywa i fasola będą juz zupełnie miękkie, Kiełbasę kroimy w plasterki i przysmażamy na patelni . Do potrawy dodajemy pomidory i kiełbasę, w razie potrzeby uzupełniamy wodę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem papryką i chili
Uwaga: jeśli mamy fasolę z puszki to dodajemy ją później , razem z pomidorami.
Pyszny i syty posiłek :)
OdpowiedzUsuńSuper pożywne danie, wystarczy za dwudaniowy obiad :)
OdpowiedzUsuń