2-3 ozorki
1 pietruszka
1 marchewka
kawałek pora
listek laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
żelatyna
natka pietruszki
koperek
Ozorki oczyszczamy, wkładamy do garnka wraz z włoszczyzną, zalewamy wodą, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Po ugotowaniu wyjmujemy ozory, marchewkę i pietruszkę. 0,5 l wywaru przecedzamy przez gazę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy 3 łyżeczki żelatyny i mieszając czekamy aż się rozpuści.
Ozorki obieramy ze skórki, kroimy na cienkie plasterki i układamy w głębokim naczyniu do galaret. Dekorujemy marchewką i pietruszką. Zalewamy wywarem wymieszanym z żelatyną.
Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki.
Przed podaniem dekorujemy zieleninką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.