1 szkl ryżu
1 szkl wina
1 cebula
kawałek pora ok 10 cm
1 udko z kurczaka
100 g dzikiego ogórka
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
oregano
hyzop
bazylia
lubczyk
suszona papryka
tłuszcz do smażenia
natka pietruszki
koperek
pomidorki cocktailowe
Do rondla kroimy cebulę i pora, przysmażamy, dodajemy pokrojone mięso z udka, przysmażamy ponownie, następnie dodajemy ryż i smażymy aż zacznie się szklić, podlewamy winem, dodajemy przyprawy i ciągle mieszając gotujemy i dolewamy wody lub bulionu tyle by ryż miał dostateczną ilość płynu. Pod koniec kiedy ryż już jest miękki dodajemy pokrojone w plasterki dzikie ogórki i zostawiamy pod przykryciem ok 10 min.
Co to te dzikie ogórki Reniu? Danie wygląda smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńKrążą trzy nazwy : Dziki ogórek, Achocha, Cyklantera. Jećli masz gdzie sadzić odezwij sie na fb, wyślę ci nasiona :)
UsuńOj właśnie za to kocham przepisy kcalmar. Są właśnie w ten deseń! To jest skazane na sukces!
OdpowiedzUsuń