5-6 płatów śledziowych (marynowanych)
1 cebula
2 łyżki pomidorów z puszki
sól
pieprz
majeranek
oregano
puszka białej fasoli
2 łyżki śmietany
2 łyzki majonezu
2 ogórki kiszone.
tłuszcz do smażenia
natka pietruszki
Cebulę siekamy drobno i przysmażamy na oleju, dodajemy rozdrobnione pomidory (ewent koncentrat pomidorowy) mieszamy aż płyn odparuje doprawiamy solą pieprzem, majerankiem i oregano, studzimy i kładziemy na dno salaterki.
Śledzie kroimy w kostkę, układamy na cebulce, następnie ogórki pokrojone w kostkę.
Fasolę odcedzamy z wody, dodajemy majonez, śmietanę i posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i wykładamy na wierzch sałatki. Wstawiamy do lodówki w celu schłodzenia.
Podajemy np. z ziemniakami w mundurkach podanymi z kawałeczkiem masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.