1 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej Młynomag
0,5 szkl luksusowej Młynomag
200 g masła
2 żółtka
sól
szczypta proszku do pieczenia
200 g świeżych grzybów (opieńki kanie)
1 cebula
olej do smażenia
sól
pieprz
300 ml śmietany 18%
2 jajka
szczypta estragonu
Z mąki, masła i żółtek zagniatamy ciasto z dodatkiem szczypty proszku do pieczenia i soli.
Wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy.
Grzyby i cebulę kroimy , podsmażamy (kanie zostawiamy bez smażenia) Odparowane grzybki studzimy. Śmietanę mieszamy z jajkami i przyprawami do smaku.
Spód tarty podpiekamy w temp 180 st przez ok 15 min.
rozkładamy równomiernie grzybki podsmażane i na wierchu kanie. Zalewamy śmietaną z jajkami i wstawiamy ponownie do piekarnika na pół godziny, pod koniec można urichomić termoobieg dla lepszego przyrumienienia.
Młynomag to najlepsze mąki do każdej kuchni i dla każdej kucharki. Od delikatnych ciastek do żytnich ciężkich chlebów. Można z nich zrobić wszystko. Polecam Młynomag do najlepszych tart na świecie.
Opieńki wymagają koniecznie obgotowania i odlania wody. Zawierają trujące substancje, które giną w gorącej wodzie.
OdpowiedzUsuńTo jedne z niewielu grzybów, które są
lekceważone.
"Opieńka miodowa jest grzybem jadalnym – należy spożywać ją tylko po obróbce termicznej". Skoro więc była smażona i duszona i zapiekana to nie jest surowa .
Usuń