Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

25 grudnia 2016

Makiełki




500 g maku
1 szkl. mleka
100 g miodu
daktyle
figi
skórka pomarańczowa
sok z cytryny
orzechy laskowe
aromat migdałowy
łyżka masła

kawałek pszennej słodkiej bułki 
ok 1 szklanka mleka do namaczania
mandarynki 
bakalie do przybrania

Mak namaczamy w przegotowanym mleku, najlepiej na noc, nadmiar odlewamy, mak mielimy przez maszynkę na drobnej siatce. Dodajemy do maku posiekane bakalie i miód. Masło roztapiamy na patelni i podsmażamy mak do odpowiedniej konsystencji i odstawiamy do wystudzenia. 
Bułkę kroimy w kostkę i podsuszamy w piekarniku lub na suchej patelni, po czym zalewamy przegotowanym mlekiem. 
W salaterce układamy mak i bułkę na przemian, dekorujemy cząstkami mandarynek i bakaliami. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...