500 g maku
1 szkl. mleka
100 g miodu
daktyle
figi
skórka pomarańczowa
sok z cytryny
orzechy laskowe
aromat migdałowy
łyżka masła
kawałek pszennej słodkiej bułki
ok 1 szklanka mleka do namaczania
mandarynki
bakalie do przybrania
Mak namaczamy w przegotowanym mleku, najlepiej na noc, nadmiar odlewamy, mak mielimy przez maszynkę na drobnej siatce. Dodajemy do maku posiekane bakalie i miód. Masło roztapiamy na patelni i podsmażamy mak do odpowiedniej konsystencji i odstawiamy do wystudzenia.
Bułkę kroimy w kostkę i podsuszamy w piekarniku lub na suchej patelni, po czym zalewamy przegotowanym mlekiem.
W salaterce układamy mak i bułkę na przemian, dekorujemy cząstkami mandarynek i bakaliami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.