600 g śledzi świeżych
cytryna
sól
pieprz
mąka
2 jajka
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
na zalewę
1,5 szkl wody
1 szkl octu
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 duza cebula
1 marchewka
ziele angielskie
pół łyżeczki oregano
listek laurowy
1 łyżeczka gorczycy białej
4 kawałki pomidora suszonego
Śledzie myjemy i osączamy na sicie, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na ok godzinę.
W tym czasie przygotowujemy zalewę. Cebulę i marchewkę kroimy na plasterki, dodajemy przyprawy i zalewamy wodą i octem. Doprowadzamy do wrzenia i zostawiamy pod przykryciem .
Śledzie Panierujemy w mące, jajku i buce tartej, smażymy na złoty kolor i układamy w naczyniu, przekładając cebulą i marchewką z zalewy. Na koniec wlewamy całą zalewę i odstawiamy do zupełnego wystygnięcia. Po ok 3 dniach marynowane śledzie można juz jeść.
cytryna
sól
pieprz
mąka
2 jajka
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
na zalewę
1,5 szkl wody
1 szkl octu
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 duza cebula
1 marchewka
ziele angielskie
pół łyżeczki oregano
listek laurowy
1 łyżeczka gorczycy białej
4 kawałki pomidora suszonego
Śledzie myjemy i osączamy na sicie, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na ok godzinę.
W tym czasie przygotowujemy zalewę. Cebulę i marchewkę kroimy na plasterki, dodajemy przyprawy i zalewamy wodą i octem. Doprowadzamy do wrzenia i zostawiamy pod przykryciem .
Śledzie Panierujemy w mące, jajku i buce tartej, smażymy na złoty kolor i układamy w naczyniu, przekładając cebulą i marchewką z zalewy. Na koniec wlewamy całą zalewę i odstawiamy do zupełnego wystygnięcia. Po ok 3 dniach marynowane śledzie można juz jeść.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.