Ośmiornica duszona w winie i pomidorach
1 ośmiornica
2 cebule
1-2 ząbki czosnku
3/4 szkl wina białego
1 liść laurowy
3 - 4 pomidory lub pomidory krojone z puszki
3-4 łyżki oliwy
1/2 pęczka natki pietruszki
500 gr makaronu
Ośmiornice myjemy oczyszczamy, wycinamy oczy i otwór gębowy, parzymy ośmiornicę we wrzątku, wkładając i wyjmując kilka razy tzw straszenie. Pozostawiamy na sitku do osączenia.
Cebule kroimy w drobna kostkę wrzucamy do większego garnka i podsmażamy chwile
następnie dodajemy ośmiornicę i podsmażamy dalej około 3- 4 minuty. Gasimy winem.
Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory lub sos, natkę, sol,pieprz i liść laurowy. Dodajemy 3 szkl wody. Garnek przykrywamy i na średnim ogniu dusimy aż ośmiornica będzie miękka, a sos lekko zgęstnieje. W razie potrzeby uzupełniamy płyny.
Na koniec gotujemy makaron i podajemy z ośmiornicą i sosem.
Nigdy nie jadłam tak podanej ośmiornicy. Muszę spróbować! :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
to że tak podana to tylko moja wizja :) zaraz potem została pokrojona na porcje :)
Usuńzjeść bym zjadła, ale nie wiem czy odważyłabym się ją zrobić.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam ośmiornicy, podobno jest pyszna
OdpowiedzUsuń