3 przepiórki
2 marchewki
kawałek selera
kawałek pora
jedna cebula
1 brokuł
sól
pieprz
majeranek
szczypta chili
pół szkl białego wina
2 łyżki śmietany 18% lub 22%
3 łyżki oleju
Przepiórki myjemy, i oczyszczamy wnętrza. Nacieramy solą i pieprzem.
Włoszczyznę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki lub plasterki. Na dno garnka wrzucamy warzywa, dodajemy olej i podsmażamy, na dużym ogniu, gasimy winem, dodajemy jeszcze 3/4 szkl wody, przyprawy i układamy przepiórki. przykrywamy naczynie i dusimy ok 30 min pod przykryciem. W tym czasie gotujemy ryż i dzielimy na różyczki brokuła.
Brokuł układamy na przepiórkach kiedy juz są prawie gotowe. Ponownie przykrywamy i pozwalamy brokułowi ugotować się do miękkości.
Brokuł i przepiórki wyjmujemy na półmisek. Warzywa z resztą płynu miksujemy dodając 2 łyżki śmietany. Podajemy w sosjerce jako dodatek.
o kurna, przepiórki dorwała :) u nas nie ma gdzie :(
OdpowiedzUsuń