450 g mąki
300 ml wrzątku
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
nadzienie;
mięso z kurczaka gotowane
gotowana marchewka
gotowana pietruszka
ew. por , seler,
sól
pieprz
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i oliwę , zalewamy wrzatkiem, początkowo mieszamy łyżką. Po przestygnięciu zagniatamy ciasto.
Mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, doprawiamy do smaku i mieszamy.
Ciasto wałkujemy na duże placki, robimy zaznaczenia kratki o wym 5/5 cm Nakładamy łyżeczką małe porcje nadzienia i przykrywamy powoli drugim plackiem, przyciskamy dookoła każdej porcji nadzienia, tniemy całość na kwadraty. Gotujemy w osolonym wrzątku.
Sos użyłam z przetworów jesiennych sodko kwaśny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.