ciasto kruche
1,5 szkl mąki
0,5 szkl cukru
125 g masła
2 żółtka
szczypta soli
nadzienie
0,5 szkl cukru
3 łyżki wody
3 łyżki kakao
60 g masła
100g liczi moczonych w alkoholu
Z podanych składników zagniatamy ciasto, połowę wykładamy na dno okrągłej formy (np do tarty)
z reszty formujemy dekorację (dowolną) i obkładamy dookoła. Pieczemy w temp 180 st przez ok 20 min.
Studzimy.
Na cieście układamy owoce liczi osączone z alkoholu.
Cukier i wodę gotujemy ok 5-7 min, dodajemy masło i kakao, jeszcze chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia, ucieramy do uzyskania gładkiej polewy, mieszamy i szybko wykładamy na ciasto. Mazurek dekorujemy kolorowymi maczkami.
tak porywa wyglądem że aż szkoda jeść :) Podziwiam bo na pewno zrobienie takiego cuda zajęło pół dnia :)
OdpowiedzUsuń