1 polędwiczka słodka
cukier
sól
majeranek
czosnek niedźwiedzi
czosnek
pieprz czarny
pieprz ziołowy staropolski
papryka słodka
Polędwiczkę oczyszczamy z żyłek i ścięgien jeśli posiada. myjemy i osuszamy.
Układamy polędwiczkę na folii spożywczej i posypujemy cukrem (ok pół szkl)
Owijamy szczelnie i odkładamy na dobę do lodówki. Po tym czasie odwijamy i myjemy pod bierzącą wodą, następnie osuszamy i zasypujemy w taki sam sposób solą, ponownie owijamy w folię.
Kiedy minie kolejna doba, odwijamy polędwiczkę i znów myjemy. Przyprawy mieszamy z utłuczonym czosnkiem zioła po ok 1 szczypcie, majeranku ok 1 łyżkę. nacieramy polędwiczkę i dokładnie dodatkowo posypujemy majerankiem. Wkładamy w gazę i zawieszamy w przewiewnym miejscu na ok 5-7 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.