Tradycyjny ponieważ przygotowany bez użycia maszyn, mikserów, robotów itp.
Tylko makutra, wałek i rózga do białek.
ciasto
2 szkl mąki tortowej
0,5 szkl cukru
szczypta proszku do pieczenia
200 g masła
2 żółtka
masa serowa
1 kg sera (twarogu wiejskiego)
250 g masła
2 szkl cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier cytrynowy Delecta
przyprawa do sernika Delecta
6 jaj
otarta skórka z cytryny
sok z połowy cytryny
2 garście suszonej żurawiny
Składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy ciasto. 3/4 ciasta wykładamy na dno formy (duża tortownica lub blaszka o wym ok 22x33 cm)
Ser przekręcamy przez maszynkę do mięsa.
Ucieramy masło w makutrze przy pomocy wałka z cukrem i cukrem waniliowym dodając po jednym żółtku, następnie mąkę ziemniaczaną, przyprawę do sernika, otartą skórkę z cytryny i sok z cytryny i stopniowo po łyżce dodajemy ser. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek , dodajemy żurawinę i mieszamy masę dokładnie.
Ciasto podpiekamy ok 15 min w temp 180 st. Wykładamy masę serową i dekorujemy resztą ciasta w kratkę lub inne dekoracyjne formy
Sernik pieczemy przez godzinę w temp 180 st. Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy w formie.
Podoba mi się taka dekoracja sernika:) ale na aż tak "naturalną" metodę przygotowania nie dałabym się namówić
OdpowiedzUsuńale warto bylo :) zawsze juz tak będę robic sernik.
Usuń