ciasto
1,5 szkl maki pszennej
0,5 szkl cukru pudru
120 g masła
2 żółtka
nadzienie
niepełna szklanka jagód
200 ml śmietany 18%
0,5 szkl cukru pudru
1 jajko
125 g twarogu
1 łyżka kopiasta mąki ziemniaczanej
Ciasto zagniatamy i wylepiamy nim formę do tarty, podpiekamy ok 15 min w temp 180 st.
Śmietanę, twaróg, jajko, cukier i makę ziemniaczaną wkładamy do miski i blendujemy na jednolitą masę. Na podpieczone ciasto wysypujemy jagody (mogą być mrożone) i oblewamy masą serowo-śmietanową. Wstawiamy do piekarnika na ok 20-25 min.
Przestudzoną tartę przekładamy ostrożnie na paterę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.