500 g mąki pszennej tortowej
10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
1 szkl mleka
80 ml wody
50 g cukru
1 łyżeczka soli
30 g masła, roztopionego
posypka
1 szklanka brązowego cukru (w razie braku może być biały)
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kakao
Cukier i cynamon i kakao mieszamy
115 g masła, roztopionego, do obtoczenia kulek
Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw robimy rozczyn). Dodajemy resztę składników i wyrabiamy, pod koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, by było miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy do miski , przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości .
Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżeczką i formujemy małe kulki , wielkości moreli lub mniejsze.
Przygotowujemy formę babkową, smarujemy masłem. Uformowane kulki obtaczamy najpierw w roztopionym i przestudzonym maśle a następnie w cynamonowo-kakaowej posypce i układamy w formie aż do zużycia całego ciasta. Po ułożeniu przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto powinno wyrosnąć do brzegów formy.
Pieczemy około 25 - 30 minut w temperaturze 180ºC. Wyjmujemy i natychmiast przełkładamy z formy na talerz. Podajemy najlepiej na ciepło .
Jest cudowny! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dziękuje za ten przepis. Muszę go wypróbować, bo wygląda naprawdę super.
OdpowiedzUsuń