2-3 ziemniaki
1 łyżka tłuszczu ze skwarkami
sól
1 szkl kaszy jęczmiennej
Ziemniaki obieramy , kroimy na kawałki i gotujemy w niewielkiej ilości wody.
Wodę odcedzamy do naczynia, dolewamy do objętości 2 szklanek . Ziemniaki tłuczemy, dodajemy wodę i tłuszcz. Ponownie ustawiamy na ogniu, solimy do smaku, kiedy woda z ziemniakami zagotuje się, dodajemy kaszę i mieszamy od czasu do czasu. Kiedy kasza wchłonie całą wodę, zostawiamy ją pod przykryciem lub owijamy garnek kocykiem na ok 20-30 min.
Kaszę podajemy ze zsiadłym mlekiem.
Pierwszy raz słyszę o kaszy przygotowanej w ten sposób, bardzo ciekawy! Latem mam ochotę na lżejsze dania ale jesienią chętnie spróbowałabym takiego...
OdpowiedzUsuńJa takąjadłam jeszcze w dzieciństwie, później troche zapomniana ale zatęskniłam za tymi babcinymi specjałami . Polecam, pyszna i z ziemniakami nie jest taka sypka jak sama kasza.
UsuńWow, bardzo oryginalny przepis. Chyba nie jadłam takiej nigdy, ale wygląda naprawdę niesamowicie!
OdpowiedzUsuńJa bym wolała gryczaną ale to już trochę inny smak.
OdpowiedzUsuńZgadza się .. to juz inny smak, inna potrawa .
UsuńMoje wspomnienie z dziecinstwa. Jadlam taką kaszę, ale całkowicie o niej zapimniałam. Dla mnie tylko i wyłącznie kasza jęczmienna, gryczaną stosuje tylko jako dodatek do sosów.
OdpowiedzUsuń