1 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki graham
2 żółtka
125 g masła
sól
1 łyżeczka cukru
nadzienie
250 g bryndzy
2 białka
1 jajko
pół szkl mleka
sól
pieprz
szczypta oregano
1 cukinia
kilka suszonych pomidorów z oliwy
Zagniatamy ciasto i wyklejamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem i podpiekamy.
Cukinię kroimy cieniutko przy pomocy obieraczki wzdłuż.
Produkty na nadzienie wkładamy do kubka blendera i miksujemy na jednolitą masę.
Na podpieczonym spodzie układamy pokrojoną cukinię i zalewamy masą serowo, jajeczną.
Układamy na wierzchu rozdrobnione pomidory i skrapiamy oliwą. Pieczemy ok 30-35 min w temp 180 st
Lubię wszystko, co z cukinią, więc i pewnie Twoja tarta przypadłaby mi do gustu. Może zamiast oregano dałbym inne ziółka, ale poza tym naprawdę rewelacyjnie. :)
OdpowiedzUsuńziółka zawsze mozna zamienić wedle gustu.
Usuń