1 bakłażan
200 g mięsa mielonego
1 szkl ugotowanego ryżu
pół puszki czerwonej fasoli
sól
pieprz
pieprz ziołowy staropolski
oregano
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
pół puszki pomidorów w przecierze
żółty ser do posypania ok 2 łyżki
Bakłażana kroimy na plastry wzdłuż, solimy i odstawiamy na ok pół godziny.
Mięso mieszamy z ryżem fasolą, natką pietruszki i przyprawami.
Bakłażana płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy, a następnie smażymy niezbyt długo na patelni z obu stron, można na grillowej. W każdy plaster zawijamy łyżkę nadzienia i ustawiamy roladki w naczyniu żaroodpornym. Pomidory miksujemy przy pomocy blendera , doprawiamy solą i pieprzem i oblewamy roladki w naczyniu, posypujemy serem i zapiekamy ok 30 min w temp 190 st
Podajemy do ziemniaków, frytek lub kaszy.
Uwielbiam takie rzeczy.
OdpowiedzUsuń